Wij allemaal nemen op tijd en stond, wel eens geneesmiddelen. Allopathische, homeopathische of middelen uit de natuurgeneeskunde. Maar, wist je ook dat het effect van een geneesmiddel nog effectiever wordt, wanneer je het neemt op het meest geschikte tijdstip? Volgens de oosterse geneeskunde, althans. Het is altijd het proberen waard en wij wijzen je hieronder de juiste weg.
Oosterse en westerse geneeskunst
Iedereen weet het zo onderhand wel. De westerse en oosterse geneeskunde hebben elk een eigen aanpak. De nog relatief jonge, westerse geneeskunst werkt bij voorkeur symptomatisch. Dat wil zeggen dat ze vooral de symptomen van een kwaal behandelt in plaats van de eigenlijke oorzaak. Voorbeeldje: huidproblemen? Daar smeer je toch gewoon een zalfje op, wat zoveel eenvoudiger is dan op zoek te gaan naar de wortel van het kwaad. De oosterse geneeskunst die reeds vijfduizend jaar oud is daarentegen, werkt fijner en completer. Diagnose en therapie of geneesmiddel komen hier maar uit de bus nadat de patiënt in zijn totaliteit werd bekeken. Dus niet enkel op basis van de fysieke toestand, maar ook van de geestelijke en emotionele conditie. Van groot belang is hier ook het evenwicht van de verschillende energieën die in de mens actief zijn. En het samenspel van al die energieën.
De energie van een orgaan
De oosterse geneeskunst stelt dat elk orgaan een eigen energie bezit. Raakt die uit balans, dan wordt de werking van dat orgaan verstoord. En op de duur ook van andere organen omdat alles in ons lichaam nauw met elkaar verbonden is. Eén van de manieren om een orgaan terug in evenwicht te brengen, is medicatie. Medicatie werkt het best indien ingenomen op het tijdstip waarop de energie van het betreffend orgaan op zijn sterkst en ontvankelijkst is. Veel mensen worden bijvoorbeeld ’s nachts wakker rond twee uur. Dit is het tijdstip waarop de activiteit van de lever, de grootste scheikundige fabriek van ons lichaam, piekt. Lever, die het overigens superzwaar te verduren heeft bij onze moderne, chaotische eet- en levenswijze. Neem je levermedicatie rond dit tijdstip (of toch zo dicht mogelijk ertegen aan) dan zal de uitwerking gegarandeerd krachtiger zijn dan op een ander uur.
Organen en hun piekmomenten
Hier volgt een lijst van de belangrijkste organen en hun piekperiode op jaar- en dagbasis. Elk orgaan wordt het best verzorgd in het overeenkomstig seizoen. En elk zorgvuldig gekozen geneesmiddel zal het beste resultaat opleveren indien ingenomen tijdens het overeenkomstig uur. Tussen haakjes staan ook enkele suggesties van vlot verkrijgbare planten die het betreffend orgaan of systeem reinigen en ondersteunen.
De lente
- galblaas: ’s nachts van 23 tot 1 u (artisjok, combretum, ortosifon)
- lever: ’s nachts van 1 tot 3 u (artisjok, paardebloem, ortosifon)
De zomer
- hart: ’s middags van 11 tot 13 u (artisjok, look, meidoorn, passiebloem, valeriaan)
- dunne darm: ’s middags van 13 tot 15 u (hamamelis, look, notelaar, passiebloem)
- bloedsomloop: ’s avonds van 19 tot 21 u (look, paardekastanje, meidoorn)
- 3-voudige verwarmer (controlesysteem op maag-darmstelsel): ’s avonds van 21 tot 23u
De nazomer
- maag: ’s morgens van 7 tot 9 u (look, passiebloem)
- milt/pancreas: ’s morgens van 9 tot 11 u (paardebloem)
De herfst
- longen: ‘s nachts van 3 tot 5 u (tijm, echte raket)
- dikke darm: ’s morgens van 5 tot 7 u (hamamelis, look, notelaar, passiebloem)
De winter
- blaas: ’s middags van 15 tot 17 u (beredruif, ortosifon)
- nieren: van 17 tot 19 u ’s avonds (beredruif, ortosifon)