Heel wat mensen kunnen zich geen leven voorstellen zonder huisdier. Meestal is dit dan een kat of een hond. Of het zou zomaar kunnen dat je van allebei houdt zonder voorbehoud, of met een lichte voorkeur voor één van de twee. Hieronder vind je gewoon wat praktische basisinfo over honden. Misschien kan je er nog wat van opsteken, misschien weet je alles al. Hoe dan ook: besef wel dat de ene hond de andere niet is. Zo’n beetje als wij, mensen, dus.
In een eerdere bijdrage kan je weetjes vinden over de kat, die veruit het populairste huisdier ter wereld is. Jawel. Dus ook in België waar circa 1 op 3 gezinnen een kat heeft en 1 op 4 een hond. In Nederland heeft ongeveer 1 op 4 gezinnen een kat en 1 op 5 gezinnen een hond.
Katten werden later gedomesticeerd dan honden. Honden zo’n 40.000 jaar geleden en katten 12.000 jaar geleden.
We gaan verder met de hond die dus het op één na populairste huisdier is én al het langst door de mens getemd is.
7 weetjes voor hondenliefhebbers
Je hond kan je beste vriend zijn maar vraagt in ruil daarvoor heel wat investering van jouw kant. Vraag je dus vooraleer een hond in huis te nemen, het volgende af:
1) Ben ik bereid me te engageren voor een hond?
- Kan en wil ik voldoende beschikbaar zijn voor een hond? Honden -klein of groot- vragen tijd en aandacht. Van verzorging over trainingssessies tot controles bij de dierenarts. Een hond regelmatig alleen laten voor langere tijd is af te raden, omdat dit het welbevinden van je huisdier schaadt.
- Zal het me lukken om het bovenstaande jaren vol te houden? Een hond kan immers tussen 8 en 14 jaar oud worden of zelfs ouder. Leven met een hond vereist dus toewijding voor langere tijd. Besef eveneens dat grote veranderingen in jouw leven ook vaak effect zullen hebben op het welbevinden van je hond.
- Kan ik het financieel aan? Want in een hond moet je voldoende geld investeren. En de kosten lopen doorgaans sneller op dan gedacht. Denk maar aan kwalitatieve voeding, training, speeltjes, consultaties bij de dierenarts en ziekteverzekering.
- Zal ik voldoende geduld kunnen opbrengen voor doggy? Het in huis halen van een pup of nieuwe hond vraagt veel aanpassingen. Van iedereen. Kan jij daartoe het nodige geduld opbrengen?
2) Het eerste contact met een hond
Als je een hond voor het eerst ontmoet, moet je die zeker niet meteen gaan aaien en al helemaal niet over zijn of haar kop wrijven. Evenmin aanhalen en/of luidruchtig verwelkomen. Respecteer de comfortzone van het dier en laat de hond naar jou toe komen. Laat het dier wat aan je hand snuffelen. Zijn/haar fijne neus verschaffen het dier direct bruikbare info over jou. De hond ruikt snel of je gelukshormonen of stresshormonen afscheidt, waarna het dier zijn/haar houding aanpast aan jouw emotionele conditie van het moment. Jawel. Zoekt de hond na het ruiken actiever contact met je hand? Dan kan je de hond strelen. Kijk de hond daarbij niet of niet te lang, in de ogen en streel het dier niet meteen over de kop. Nek, rug en flanken daarentegen zijn daartoe beter geschikt.
3) Wat te doen als je de hond een hele tijd alleen moet laten
Je hond heeft je nodig. Liefst elke dag als het even kan, wees daar maar zeker van. Want hij of zij verveelt zich steendood en loopt vaak een beetje verloren zonder vertrouwde mensen om zich heen van wie hij de routines kent. Besef dat jouw hond minimaal 3 x per dag uitgelaten moet worden, waarvan 1x voor de grote boodschap. Als je dus te lang van huis bent, zal je wellicht de hulp moeten inroepen van iemand anders om deze klus te klaren.
Als je bijvoorbeeld uren na elkaar afwezig bent, is het goed je hond een stevige kluif te geven. Eentje waar hij lang mee zoet is. En verstop her en der in huis leuke, eetbare verrassingen die de hond maar kan vinden door zijn of haar neus te volgen. Voorzie ook voldoende water.
4) Hoe herken je een angstige hond
Hoe weet je nu dat je hond angstig is en/of zich niet goed in zijn vel voelt? Wel, omdat een hond niet kan spreken moeten we de signalen herkennen die een angstige hond uitzendt. Die zijn al naargelang de hond: onrustig gedrag, piepen, blaffen, grommen, niet meer zindelijk zijn, vernielzucht, afgewende blik, verwijde pupillen, neerliggende oren, opstaande haren op de nek en rug, overmatige speekselproductie, staart die tussen de achterpoten hangt en zich verschuilen achter mensen en meubels.
5) Hoe ga je om met een angstige hond
Straf de hond niet. Het dier lijdt immers al. Bovendien houden honden van hun baasje en als jij er nog een schep bovenop doet, voelt het dier zich nergens meer veilig. Ga het ook niet teveel troosten en sussen, want dat is erover. Doe zo normaal mogelijk om je hond terug in zijn of haar gewone doen te krijgen. Honden kunnen om veel redenen bang zijn. Zoals heftige ruzies in huis met veel lawaai en occasioneel gegooi, aanvaringen met grotere en brutale honden of stressgevoeligheid omdat het nu eenmaal in het ras zit waartoe je hond behoort. Maar getreiterd, uitgescholden of geschopt en gepijnigd worden door kinderen, buren, enz. kan ook één van de oorzaken zijn. Maar de meest voorkomende oorzaak kan lawaai en geknal zijn. Honden horen nu eenmaal veel beter dan wij, mensen. Het is dus normaal dat ze bij bepaalde geluiden angst krijgen.
6) Hoe pak je vuurwerkangst aan?
Veel hondenbaasjes worden geconfronteerd met een angstige hond tijdens en na knallend vuurwerk. ‘Angstig is hier wellicht te zwak uitgedrukt. Je hond kan een echte paniekaanval krijgen en er vandoor gaan. Op de radio hoorde ik een vrouw aan het woord die een meldpunt heeft voor vermiste dieren. Ze vertelde dat het vuurwerk extra lang duurde tussen oud en nieuw en dat de knallen luider waren dan nooit voorheen. Waarop de meldingen van vermiste honden begonnen binnen te stromen. Ook zoals nooit voorheen. De zoektochten konden beginnen. Voorkomen is beter dan genezen. Je kan je hond daarom dagelijks kort (enkele minuten) trainen om hem of haar minder bang te maken voor die verschrikkelijke knallen. Je kan dat doen door het dier te conditioneren. Dat betekent dat je hem/haar leert dat er iets lekkers of leuks verbonden is aan vuurwerkgeknal. Het Pavlov-effect dus. Reserveer de beloning of het speeltje enkel voor deze training. Speciale cd’s met vuurwerkgeluiden voor dit doel zijn verkrijgbaar in de handel. Begin met het afspelen op een laag volume en voer het geluid langzaam op naargelang de reactie van de hond.
7) En niet onbelangrijk: welk soort hond past bij jou?
Gezien er zo’n dikke 300 hondenrassen bekend zijn, is het goed eens te bekijken welke hondenrassen aan jouw eisen voldoen. Dat kan heel makkelijk via de test op volgende websites: anicura.be of anicura.nl
Zie ook: 7 weetjes voor kattenliefhebbers